UGIVI po raz pierwszy w Polsce
W zeszłym tygodniu nasza kancelaria miała przyjemność gościć delegację włoskich prawników i ekspertów zajmujących się prawnymi aspektami sektora win, należących do włoskiego stowarzyszenia UGIVI (Unione Giuristi della Vite e del Vino): Diego Saluzzo, Alberto Cugnetto, Aurora Visentin, Elisa Pradella, Mariangela Marragoni.
Nasi goście spędzili z nami dwa dni, podczas których uczestniczyli w seminarium oraz spotkaniach z przedstawicielami Ambasady Republiki Włoskiej, ICE oraz Confidustria Polska. Dyskutowaliśmy na temat różnic w reklamie i promocji napojów alkoholowych w Polsce i we Włoszech, sprzedaży internetowej alkoholu oraz aktualnego statusu prawnego i etykietowania win bezalkoholowych.
Podczas wydarzenia odbyła się także debata, w której udział wzięli: Michał Skup (Head of Legal, Makro Cash and Carry Polska), Dawid Kryszczyński (ekspert ds. prawnych, Lidl Polska, arbiter w Rada Reklamy), Diego Saluzzo (Prezydent UGIVI, Studio Legale Grande Stevens), Alberto Cugnetto (enolog i ekspert w dziedzinie uprawy winorośli, kierownik ds. badań i rozwoju dla ważnych marek winiarskich) i Sylwia Bonin (ekspertka z zakresu winiarstwa i mikrobiologii żywności). Dyskusję moderowała Magdalena Zielińska-Kuć i Domenico di Bisceglie.
Spotkanie z polskimi przedstawicielami największych sieci handlowych (zarówno dostarczających wino do konsumentów, jak i obsługujących sektor HoReCa) oraz polskimi włoskimi specjalistami ds. wina umożliwiło wymianę doświadczeń i żywą dyskusję na temat dystrybucji i promocji napojów alkoholowych, zmian legislacyjnych oraz funkcjonowania rynku produkcji wina w obu krajach.
Z ramienia WKB w wydarzeniu wzięli ponadto udział: Jan Roliński, Ewa Jaroszyńska-Kozłowska, Anna Wiktorow-Bojska oraz Jolanta Prystupa.
Podczas wydarzenia, Magdalena Zielińska-Kuć odebrała z rąk Prezydenta UGIVI oficjalny symbol organizacji potwierdzający dołączenie naszej prawniczki do tego stowarzyszenia.
Nasi goście mieli też okazję zwiedzić Winnicę Barczentewicz, położoną niedaleko Kazimierza Dolnego, oraz odwiedzić miasto i jego okolice. Nasi goście nie tylko zobaczyli polską winnicę, ale również spróbowali lokalnych win i regionalnych specjałów kuchni polskiej.